Locaties

De wijngaarden van Stiegelmar bevinden zich in het Burgenland, nabij de Neusiedlersee. De bodem is hier zeer gevarieerd. Van zand tot zware, met klei beladen grond met alle denkbare gradaties. Elke wijngaard heeft zijn eigen karakter. De ligging ten opzichte van de stand van de zon heeft ook een belangrijke functie in de ontwikkeling van stevige en krachtige wijnen.

De wijngaarden van Stiegelmar zijn te vinden op de Parndorfer Platte. Zowel op hellingen als op vlakke locaties, die zich uitstrekken tot aan het meer (Heideboden). Een van de beste locaties is de Ungerberg, beplant met Zweigelt-wijnstokken die meer dan 30 jaar oud zijn.

Bij Stiegelmar besteden ze zeer veel aandacht aan het optimaal gebruik van de huidige locaties om complexe wijnen te verkrijgen die zijn gevormd door het terroir en kenmerkend zijn voor hun druivenras. De verscheidenheid aan sites wordt constant bekeken en indien nodig uitgebreid, wat resulteert in een brede selectie aan verschillende ondergronden.

Het milde klimaat van de Neusiedlersee, een van Europa’s grootste meren in het binnenland, en een hoog aantal uren zonlicht, begunstigt de teelt van volle, witte wijnen, rode wijnen en dessertwijnen. Bij Stiegelmar werken ze voornamelijk met lokale druivenvariëteiten zoals Zweigelt, Blaufränkisch, St. Laurent, Pinot blanc, Chardonnay, Pinot gris, Welschriesling, Muscat Ottonel en Grüner Veltliner. De internationaal bekende rassen Cabernet Sauvignon en Merlot vullen de selectie aan.

Parndorfer Platte

De Parndorfer Platte bevindt zich net boven de Wagram. Deze locatie wordt gekenmerkt door diepe zand- en grindbodems en is daarom goed geschikt voor de teelt van variëteiten die vroeg rijpen en bij voorkeur hun raskwaliteit ontplooien wanneer ze een hoge mate van rijpheid bereiken.

De sites en hoe ze zijn geplant
Goldberg – beplant met Zweigelt, levert de basis voor Cuvée Stiegelmar.
Hochäcker & Alter Aussatz – levert hoogwaardige Chardonnay-druiven.
Herrschaftswald, Setzlüss, Holzacker & obere Heidäcker – druiven voor de klassieke Zweigelt.

Am Wagram

De Wagram is de dalende helling van de Parndorfer Platte, bij uitstek geschikt voor de teelt van variëteiten die laat rijpen, vanwege de ligging ten zuidwesten van het meer. Deze locaties worden gekenmerkt door kalkhoudend zand en leemhellingen en hebben een speciaal microklimaat.

De sites en hoe ze zijn geplant
Ungerberg – De beste wijngaard van Stiegelmar is beplant met Zweigelt-wijnstokken van meer dan 30 jaar oud.
Altenberg, Kalbskopf, Kaiserberg – levering Blaufränkisch en Cabernet Sauvignon voor onze Cuvée Stiegelmar

Heideboden

De Heideboden is de vlakke plek aan het meer. Kenmerkend zijn de warme, poreuze, kalkhoudende zand-grind en zwarte aarde, die de wijnen hun speciale body verlenen.

Op de Heideboden rijpen Zweigelt en Blaufränkisch druiven tot die de basis vormen voor de Cuvee Heideboden. Bovendien zijn de meeste druiven die worden gebruikt voor de klassiek gerijpte wijnen afkomstig uit dit gebied

Am See

De plaatsen direct aan het meer zijn gekenmerkt door losse, donkere zandgronden met een ondergrond die rijk is aan klei en leem. De warme, donkere zandgrond en de directe nabijheid van het meer maken ze uitermate geschikt voor de teelt van variëteiten die laat rijpen. Bovendien creëert de directe nabijheid van het meer ideale omstandigheden voor de vorming van edelrot.

Lüsswiese – Hier rijpen de druiven voor de klassieke Welschriesling en Blaufränkisch, zowel de Merlot- en Cabernet Sauvignon-componenten van de Cuvée Lüss als de Muscat Ottonel voor de dessertwijnen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email