Weingüt Müller

Kennismaking

In het midden van het pittoreske wijndorp Krustetten in het zuidelijke Kremstal ligt de wijnmakerij van de familie Müller. Het werd voor het eerst gedocumenteerd in 1270 als een leeshof in de Göttweiger Stiftsarchieven en wordt sinds 1936 door de gerund als een familiebedrijf. De wijnbouw op de Göttweiger heeft een lange traditie, die al in de derde generatie door de familie Müller wordt beoefend. 

Met 0.7 hectare aan wijngaarden begon grootvader Leopold in 1936 met de wijnbouw, ondertussen werd het gebied door zijn zonen Leopold en Stefan uitgebreid tot 110 hectare. Dit kan natuurlijk alleen lukken als de hele familie achter het project staat. Elk familielid is betrokken bij het wijnbedrijf en de taken zijn goed verdeeld. Stefan cultiveert de wijngaarden rond Göttweiger Berg met grote liefde en passie. Leopold neemt de verantwoordelijkheid over van het plukken van de druiven tot het bottelen van de wijn.

Leopold voelt zich ook thuis bij zijn klanten en hij wordt al actief ondersteund door zijn twee oudsten, Diana en Martin. Martha beheert de cijfers en ontvangt hulp op kantoor van haar jongste, Therese.
Laurenz voelt zich daarentegen comfortabel in de wijngaarden en wordt ’s middags steeds vaker op de tractor gevonden. 

Verena zorgt niet alleen voor de twee jongste familieleden, Fernanda en Josefina, maar ook voor de decoratie bij de wijnmakerij. Bovendien bereidt ze met Gertrude alle zelfgemaakte lekkernijen in de wijntaverne en de verkoop op de boerderij voor. Leopold senior staat altijd klaar om te helpen wanneer het moeilijk is. De cirkel sluit met het jonge team van het wijnhuis, dat het gezin dynamisch ondersteunt.

Werking

Bij Weingut Müller vertrouwen ze op een zachte en ecologische behandeling van de wijngaarden. Deze zijn gelegen van Mautern in de Wachau tot Hollenburg in het zuidelijke Kremstal. Bij Müller zorgt men voor een zeer duurzaam beheer van de wijngaarden. Voorbeelden hiervan zijn het langdurige groenbeheer en hellingonderhoud. Enkel door dit op deze maniet te doen kan men een perfet niveau van bodemherstel bereiken.

Ze hebben ook hun kelder aangepast aan hun milieuvriendelijke manier van werken. Deze is voor 50% in de helling van de berg ingewerkt en dit op 3 verdiepingen. Ze kunnen hier dus kunnen de natuurlijke temperatuurregeling van de aarde gebruiken, alsook de zwaartekracht voor de verwerking van hun druiven. Ze gebruiken ook hun eigen bronwater voor al het werk in de wijnkelder, waar ze bijzondere aandacht besteden aan een zachte vinificatie.

Natuurlijk mag de kwaliteit niet worden verwaarloosd en daarom streven ze er jaar na jaar naar om hun wijnen met grote finesse te verfijnen met helder fruit. Hun consistente werking is beloond met een verscheidenheid aan Oostenrijkse en internationale onderscheidingen, waaronder 24 wijnen in de Salon Austria Wine.

Dankzij hun vastberadenheid voldoen ze aan de strenge criteria van de certificering “Duurzaam Oostenrijk”. Dit programma is gebaseerd op verschillende pijlers, naast de ecologie gaat het ook om de economische en sociale aspecten van de wijnbouw.

Rijping en selectie

Bij Weingut Müller vertrouwen ze op een zachte bewerking van de wijngaarden. Men vertrouwt op een zeer ecologische aanpak in het beheer ervan. Dit komt omdat ze zich nog zeer nauw verbonden voelen met het lanschap. Ze stellen bijgevolg alles in het werk om dit zo goed mogelijk te behouden voor de volgende generaties.
Het onderhoud van de wijngaarden wordt voor het grootste deel nog manueel gedaan. Bij het Weingut Müller stelt men ook alles in het werk om de druiven tot een zo goed mogelijke rijpheid te kunnen krijgen. We denken hierbij aan opbrengstreductie en het ontwerp van de geleiding van de bladeren. 

Ook het ontwerp van hun nieuwe kelder is van belang in de verwerking van de druiven. Ze hebben deze aangepast aan hunmilieuvriendelijke manier van werken. Hij zit voor 50% in de helling ingewerkt op 3 verdiepingen en dus kunnen ze de natuurlijke temperatuurregeling van de aarde gebruiken, evenals de zwaartekracht voor de verwerking van de druiven. Ze gebruiken ook ons eigen bronwater voor al het werk in de wijnkelder, waar ze bijzondere aandacht besteden aan de zachte vinificatie.

Locaties

Weingut Müller is gelegen aan de Göttweiger-berg, deze heuvel geeft het landschap een ongewone verscheidenheid van ondergrond. Van diepe löss tot conglomeraat en kale oergrond. Verder zijn er unieke klimatologische omstandigheden aanwezig die zorgen voor hoogwaardige druiven en wijnen vol van karakter.

Frauengrund

Het speciale van de Frauengrund is de hoge lösslaag. Deze diepe, humusrijke grond is perfect voor de klassieke Grüner Veltliner.

Silberbichl

Deze locatie werd al in 1562 beschreven als een geclassificeerde locatie en kreeg zijn naam vanwege de aanwezigheid van mica (zilver) in de diepere grondlagen en de locatie op een heuvel (Bichl). De zuidoostelijke oriëntatie maakt dat deze wijngaard perfect is voor het telen van Riesling.

Gottschelle
Voor het eerst genoemd als “Gotschalich” in 1341, deze ligt aan de voet van de Göttweiger bergen is gericht op het Zuiden en de Donau. Deze locatie heeft een machtige lössbedekking met hoge verhoudingen gneis en granuliet in de grond. Ideale omstandigeheden voor de Grüner Veltliner.
Neuberg
De locatie bestaat uit kleine terrassen die op het zuiden zijn gericht en wordt gekenmerkt door löss en een laag kalkhoudende verweringsstenen. Deze perfecte Veltliner-locatie biedt de beste omstandigheden voor rijp fruit en elegantie in de wijn.
Leiten

Met zijn zuidelijke oriëntatie, een helling van een steile 25% en minerale verweringssteen vormt het een prachtige Riesling-wijngaard. De hoge temperatuurschommelingen als gevolg van de nabijheid van de Donau zorgen voor een elegant fruit.

Eichbühel

De hoogstgelegen wijngaard van Weingut Müller (335 m) , ligt in de buurt van Krustetten en wordt gekenmerkt door kalkhoudend conglomeraatgesteente. De blootgestelde locatie en het iets koelere klimaat laten een lange rijping op de wijnstok en complexiteit in de wijn toe. Hier teelt men vooral Grüner Veltliner.

Süßenberg

Süßenberg is de oudste gedocumenteerde locatie. Deze locatie was al beplant met wijngaarden in 893 . De vele uren zonneschijn en de verweerde stenen bodem bieden de beste eigenschappen voor sterke reserves. Hier groeit Grüner Veltliner en Riesling.

Alte Point

Deze wijngaard ligt ten zuiden van Mautern. Het warme klimaat op deze locatie en de warmteopslaggrond van de Donau moedigen de rijpheid van de druiven aan en creëren pittige wijnen met finesse. Hier teelt men vooral Grüner Veltliner.

Leukuschberg
De Leukuschberg ligt in het oosten van Wachau, tussen Mautern en de abdij van Göttweig. In deze warme, zonnige wijngaard loopt verweringssteen door de grond en geeft de wijn mineraliteit.
Oberfeld
Deze vlakke wijngaard strekt zich uit ten zuiden van de Donau tot aan de Göttweiger-berg en bestaat voornamelijk uit massieve, kalkrijke löss, die op een oud Donau-plateau ligt.
Fuchaberg
De zachte heuvel van de Fuchaberg biedt de beste omstandigheden voor fruitige, volwassen wijnen – kale, verouderde rotsen en een blootgestelde locatie met veel zon en goede ventilatie, ideaal voor het telen van Chardonnay.
Lusthausberg
De op het oosten gerichte heuvelterrassen worden gekenmerkt door het hier aanwezige kalkhoudende conglomeraatgrind. Vanwege de sterke blootstelling aan de Donau is deze locatie ideaal voor de Weissburgunder.
Kremser Kogl

Deze locatie, nabij het kleine wijndorp Hollenburg, bestaat uit conglomeraatgrond met verschillende niveaus van löss. De hoge terrassen zijn gericht op de Donau en zorgen voor koele nachten waardoor de fijne fruitige wijnen ontstaan. Hier teelt men Grüner Veltliner en Neuburger.