Geschiedenis

Het management van Weingut Hans Igler bestaat uit een team van drie personen onder leiding van Waltraud Reisner-Igler. Ze wordt gesteund door zoon Clemens en echtgenote Anna Wolfgang Reisner.

Waltraud bekleedt de functie van algemeen directeur van het Weingut sinds de vroege dood van haar vader Hans Igler. Voordat ze dit carrièrepad vervolgde, studeerde ze geschiedenis aan de universiteit van Wenen. Vanwege deze plotselinge omstandigheden en kleine kinderen (Dominik, Clemens en Daniel) was het onmogelijk om haar studie af te ronden. Vandaag runt ze samen met haar zoon het bedrijf.

Clemens is sinds 2005 volledig geïntegreerd in de wijnmakerij. In hetzelfde jaar studeerde hij af aan de landbouwschool voor wijnbouw in Eisenstadt (Burgenland, Oostenrijk). In 2007 reisde Clemens naar Australië (wijnmakerij Veritas, Barossa Valley) om meer inzicht te krijgen in de internationale wijnhandel. In december van hetzelfde jaar lanceert hij de eerste Blaufränkisch “C1”. In 2009 ging Clemens naar Frankrijk (St. Emilion, Bordeaux) en de wijnmakerij Graf Neipperg (Chateaus Canon La Gaffelière, La Mondotte en Peyreau. Hij voltooide ook met succes zijn opleiding als wijnmaker en keldermeester.In 2010 nam hij de verantwoordelijkheid op zich voor alle leidinggevende werkzaamheden in de kelder en wijngaarden van het wijngoed.

Anna is getrouwd met Clemens. Ze werkt sinds 2012 in het familiebedrijf. Ze heeft de leiding over marketing en communicatie.

Het vlaggenschip van de wijnmakerij is de Cuvée Vulcano. Deze werd voor het eerst geproduceerd in 1988 en kwam in 1991 voor het eerst op de martk. Tijdens de “International Wine Challenge 2019” in Londen heeft hun Vulcano wijn met jaargang 2016, 95 punten behaald en hiermee de “Austrian Red Trophy” verkregen. De wijnwinkel is ook Vulcano genoemd, deze biedt een historische ervaring, ingebed in moderne architectuur. Sinds 1988 worden hier alle volumes van de Vulcano wijn opgeslagen.

 

Rijping en selectie

Jarenlange ervaring heeft heel wat kennis gebracht bij Hans Igler. Hun filosofie luidt als volgt: Kwaliteitswijn komt van oorsprong uit de wijngaard. De bodem, de klimatologische omstandigheden en de voorwaarden voor de productie van de wijnen. Ze werken met ongeveer 40 hectare, bestaande uit 97% rode wijn en slechts 3% witte wijn. De oudste wijnstokken zijn uit de jaren 1960 en 1970.

De wijngaarden van het wijngoed groeien in het zonnigste deel van Oostenrijk. Dit gebied ligt ten zuiden van het meer Neusiedl, aan de voet van de Ödenburger bergen. Het subcontinentale Pannonische klimaat, en de zand-leemachtige grindbodem, ondersteunen de karakteristieke kenmerken van de druiven De typische wijn voor de regio is de Blaufränkisch. Dit is een centraal onderdeel van het wijnhuis.

Men draagt kwaliteit zeer hoog in het vaandel. Enkel door op een kwaliteitsvolle manier om te gaan met de druiven, de bodem en de omgeving kan men jaar na jaar kwaliteitsvolle wijnen produceren. Men maakt enkel gebruik van de gepaste technieken en doen nog zeer veel werk op een manuele manier, om zo een optimale verzoring van de druiven te bekomen.

De heuvels beschermen de wijngaarden op een natuurlijke manier. De scheuten worden uitgedund en met de hand ingekort. De muur van bladeren wordt luchtig en hoog gehouden totdat de druiven hun optimale niveau van rijpheid bereiken. Duurzame en dicht bij de natuur gelegen wijnbouw is erg belangrijk.

Het snoeien van de wijnstokken is zeer belangrijk en is grotendeels handmatig werk. In de wintermaanden is de wijnstok in winterslaap en produceert deze geen sap. Gedurende deze tijd wordt de snoeiwerken uitgevoerd. Begin maart is dit werk af. In de volgende stap is vooral het binden belangrijk.

In de weken na het snoeien en het binden, observeren ze de knoppen op de beschutte wijnstokken. De “slapende” ogen (knoppen) barsten open en de bladeren van de wijnstok ontvouwen zich. Het blad van de wijnstok bereikt bijvoorbeeld het stadium met 3 bladeren of zelfs 5 bladeren na een maand.

De bloei vindt begin juni plaats. Tijdens de zomer ontwikkelen druiven zich. Deze groeien bij geschikt weer uiterlijk half augustus. Dan kleuren ze in overeenstemming met hun type. De oogst vindt plaats van midden September tot Oktober.

Elk jaar is een nieuwe uitdaging om de beste kwaliteit die er in de druiven is naar voren te brengen. Het juiste tijdstip voor elke stap moet worden ingesteld, vooral het juiste tijdstip voor de oogst is erg belangrijk. Hiervoor vertrouwen ze op hun jarenlange ervaring in het vakgebied.

 

Locaties

De wijngaarden van Hans Igler groeien in het zonnigste deel van Oostenrijk. Dit gebied ligt ten zuiden van het meer Neusiedl, aan de voet van de Ödenburger bergen. De Pannonische luchtstroom alsook de zanderige-leemachtige grindbodem, ondersteunt de karakteristieke kenmerken van de druiven. De typische wijn voor de regio is de Blaufränkisch.

De belangrijkste wijngaarden zijn gelegen in de zogenaamde “Biiri”, wat de oude wijngaard betekent, en bestaat uit een veelheid aan uitstekende eenzame wijngaarden zoals Hochberg, Ried Fabian en Ried Goldberg. Vanwege het speciale microklimaat 240 m boven zeeniveau en de zanderige kleigronden, worden dichte en pittige wijnen met een minerale smaak geproduceerd. Ze telen hier vooral  de Blaufränkisch druif.

De pittoreske, heuvelachtige wijngaard “Biiri” is waarschijnlijk het oudste wijnbouwgebied in Deutschkreutz vanwaar er een prachtig uitzicht is op het meer Neusiedl, Sopron, de Parndorfer Platte en de Puchberger Schneeberg. De middelzware kleigronden bevatten hoge hoeveelheden krijt.

De locatie “Hochberg” is de steilste van allemaal in de Biiri. Een zuidwestelijke helling met middelzware leemachtige kleigronden; de grond is deels zanderig en bevat grote hoeveelheden krijt. De zonnestraling is zeer intensief, terwijl de hoeveelheid neerslag laag is (550 ml / m² per jaar).

Er zijn ook top-wijngaarden dicht bij de Hongaarse grens, zoals de locatie “Kart” die is voorbestemd om een rijpe Cabernet-Sauvignon te produceren die rijk is aan tannines door het mengsel van klei, grind en zijn hoge ijzergehalte. Verdere wijngaarden zijn Weissel Kreutz, Strassweingarten, Rohrbrunn en Girmer Sandäcker om er maar een paar te noemen die worden gekenmerkt door hun finesse en fruit, teweeggebracht door de unieke bodems.

Previous
Next