Om gebruik te maken van onze webshop moet je minstens 18 jaar oud zijn

Geschiedenis

Lange tijd runde het gezin een leerlooierij in het centrum van Langenlois. De basis van het wijnhuis is gebaseerd op een gelukkig toeval, meer dan 160 jaar geleden. Toen de toen jonge ondernemer en leerlooier Josef Hiedler met zijn vrouw Anna trouwde, bracht zij een aantal wijngaarden mee voor het gezin. Josef ontdekte al snel zijn passie voor het ambacht van wijnboer en richtte het landgoed in 1856 samen met zijn vrouw op. Ze verbouwden hun eerste wijnstokken in de traditionele wijngaardsites Thal en Spiegel en begonnen op kleine schaal wijn te maken.

Er werd verder geïnvesteerd in de wijngaarden onder het bewind van de tweede generatie. Het wijnbouwgebied werd uitgebreid met extra percelen van de grote locaties van Kamptal.

Met zijn vrouw, Anna, kocht hij de historische kelder en Heurigen (wijntaverne) aan de zuidelijke hellingen van Langenlois, waar nog steeds gewerkt wordt. 50 jaar na de oprichting, in 1906, werd het wijnhuis voor het eerst geëerd door het aartsdistrict van Neder-Oostenrijk. De naam Hiedler werd bekend en stond garant voor goede wijnen. Zo begon Ludwig zijn wijnen te bottelen en was hij een van de eerste wijnmakers in Langenlois.

Dr. Bruno Hiedler was een praktiserend arts en zette de traditie met succes voort bij de derde generatie. Samen met zijn vrouw Hildegard moderniseerde hij de wijnmakerij en vergrootte hij het wijngaardgebied tot ongeveer 8 hectare. Op dit moment hadden de Hiedler-wijnen hun weg al gevonden buiten de grenzen van Oostenrijk.

 In navolging van de pioniersgeest van zijn vader, werd hij de eerste wijnboer die in 1955 de variëteit Weissburgunder (Pinot Blanc) in het Donaugebied plantte. In een tijd waarin kleine, laagproductieve druiven nog maar amper gebruikt werden. Hij legde de basis voor de grote bourgondische variëteiten, met wie zijn zoon Ludwig al vroeg naam maakte.

In 1980 nam Ludwig Hiedler het landgoed over in de vierde generatie en wijdde zijn leven aan het maken van wijn. Zijn inspanningen bepaalden de toekomst van het wijnhuis.

Door een vooruitziende ontwikkeling van de kelder en de wijngaard en de introductie van de uil in het label, vestigden zij het landgoed als een leidende onderneming in Oostenrijk.

Hun wijnen begonnden de aandacht van over de hele wereld te trekken. In 1992 stichtten zij, na hun strikte oorsprongsideaal, de vermaarde vereniging “Österreichsiche Traditionsweingüter” (traditionele Oostenrijkse wijnstallen), samen met zes andere wijnhuizen. Een vereniging die nu wordt beschouwd als de grote pionier van de Oostenrijkse classificatie van wijngaarden.

In navolging van de lange familietraditie is er ook een opvolger gevonden in de vijfde generatie, die de erfenis naar een nieuw hoofdstuk leidde. De twee broers Ludwig Jr. en Dietmar hebben goed gebruikgemaakt van de nieuwe mogelijkheden van hun wijnproducerende generatie en hebben de wereld verkend. Ze zijn thuisgekomen met nieuwe ideeën, waardevolle ervaringen en groot enthousiasme. Langzaam komt de verantwoordelijkheid in handen van de broeders die het landgoed verder ontwikkelen met hun visie.

Geen van de wijnen is in zijn eentje gemaakt. Elke fles wordt geproduceerd in een gezamenlijke inspanning. Ze hebben een sterk team om zich heen verzameld, veel helpende handen die allemaal een belangrijke rol spelen. Of het nu gaat om de zorg voor de wijngaarden of om de wijnkelder waar de wijnen rijpen.

Rijping en selectie

“Wijn is een uitdrukking van tijd en oorsprong. Gedeeltelijke kunst, deels wetenschap, het vereist verbeeldingskracht, aandacht voor detail en toewijding aan vakmanschap”.

Elke druif is een microkosmos van tijd en oorsprong. Het zijn deze onvergankelijke waarden die ze bij Hiedler begrijpen als de artistieke uitdrukking die ze willen vereeuwigen in wijn. Door minimale tussenkomst in de kelder. Zo geven ze elke wijn maximale ruimte voor de ontwikkeling van zijn individueel gevormde karakter. De wijn beslist zelf wie hij wil zijn. Het is niet in onze geest geschapen, maar eerder intuïtief gevormd. Dit is hoe het tot leven komt.

Hun werk draait om een traditionele en ambachtelijke aanpak. Een bewuste begeleiding langs de natuurlijke metamorfose van wijn. Aan het eind van de dag gaat het over hun land en hun druiven. Ze plukken 100% met de hand om het fruit zorgvuldig te selecteren. De zachtgeperste most fermenteert langzaam en soms temperatuurgecontroleerd met wilde en gekweekte lokale gist. Uitgebreid contact met de wijn verbetert de harmonie, structuur en finesse van de wijnen. Malolactische gisting wordt zelden geblokkeerd maar mag natuurlijk voorkomen. Dit alles geeft de wijnen een unieke dimensie van textuur en diepte.

De klok tikt anders in de wijnkelder. Tijd en rust geven de wijnen de vrijheid om zich te ontplooien. In roestvrijstalen tanks, in traditionele grote houten vaten van acacia of in kleine eikenhouten vaten. In de historische kelder, diep ingebed in de löss, rijpen ze en brengen ze 4 tot 36 maanden op de droesem door voordat ze gebotteld worden. Soms zelfs langer. Tot op de dag van vandaag is tijd een centraal element gebleven in onze wijnfilosofie.

Locaties

Gedurende miljoenen jaren heeft de rivier een vallei uitgehouwen in het metamorf gesteente. In Langenlois ontmoet deze het Lössbekken. In het Kamptal bloeien de wijnstokken en druiven onder de invloed van een koel klimaat. Met een jaargemiddelde van ongeveer 9,2 ° C is de zijrivier van de Donau een van de koelste wijnregio’s en biedt ze dus ideale omstandigheden voor geweldige witte wijnen. Deze omgeving  wordt gedomineerd door Pannonische en Atlantische luchtstromingen. Je kunt de warme lucht voelen die overdag uit de zuidelijke Donau-vlakte wordt opgezogen, terwijl ‘s nachts koele lucht uit de koude noordelijke bossen in de vallei zakt en de lucht opfrist.

 
De belangrijkste locaties van het Weingut Hiedler zijn onderstaande

Thal
Deze historische wijngaard heeft een speciale betekenis voor de familie Hiedler. Sinds het begin van het wijnhuis zijn deze percelen in het bezit van de familie. Deze zacht glooiende heuvel in het zuiden van Langenlois, wordt gevormd door een krachtige opkomst van löss die overal wordt gemarkeerd door grote terrassen. De wijnranken groeien er op een zanderige en zeer kalkachtige lössgrond. Kenmerkend zijn de onderliggende rode zand en grind, die de lösslaag doorsnijden. Het is op deze locatie dat Ludwig I in 1936 een van de eerste Grüner Veltliner- wijngaarden in Kamptal plantte.

 

Vorige slide
Volgende slide

Kittmansberg
Deze locatie is een van de hoogstgelegen wijngaarden in het Kamptal. De eerste vermelding van deze wijngaard is terug te voeren naar 1353. Deze wijngaard is gelegen in een brede komvorm gericht op het zuidoosten. De hoogte ligt tussen 280 en 345 meter boven de zeespiegel. Door de komvorm van deze wijngaard heeft deze een autonoom microklimaat. Dit maakt, vooral op de hoogste terrassen een verlengde rijpingstijd mogelijk. De ondergrond bestaat hier uit fijnkorrelige leemgronden met een hoog gehalte aan klei. Ook is er op sommige plekken een aanzienlijk aandeel aan kalk aanwezig in de ondergrond.

Vorige slide
Volgende slide

Schenkenbichl
Schenkenbichl kijkt uit op Langenlois en beslaat het noorden van de stad. De naam verscheen voor het eerst in 1402 en is sindsdien ongewijzigd gebleven. De helling wordt gekenmerkt door kleine en enkele grotere terrassen op een maximum van 315 meter boven de zeespiegel. Hier groeit de Grüner Veltliner van Hiedler op metamorf gesteente. De grond bevat hier vooral donker amfiboliet. Hoe verder naar Langenlois toe, hoe meer Löss en los gesteente er in de bodem terug te vinden is. De bodem van deze helling is de thuisbasis van de oudste Weissburgunder van het Donaugebied, die nog door Dr. Bruno Hiedler zijn aangeplant in 1955.

Vorige slide
Volgende slide

Steinhaus
Dit is de steilste helling van het Kamptal. De naam is afkomstig van de kleine stenen huisjes die dienden als schuilplaatsen en waarvan de overblijfselen zich nog steeds langs de wijngaarden bevinden. De helling wordt gekenmerkt door kleine en smalle terrassen. Gneis en donker amfiboliet, afgewisseld met kwarts en veldspaat vormen de basis van de ondergrond. Door de stijlheid van deze helling is de humusachtige bovenlaag slechts enkele centimeters dik.

Vorige slide
Volgende slide

Gaisberg
Met zijn mildere microklimaat is de Gaisberg een van de historisch meest relevante wijngaarden van het Kamptal. Hier kotm namelijk de eerste Pannonische luchtstroom aan. De wijngaard strekt zich uit tot 335 meter boven de zeespiegel en bezet een steile helling die afdaalt anar de Strass-vallei in het oosten en daalt zacht af naar het zuidelijke dorp, Kammern. In het hoogste gedeelte van de wijngaard graven de wijnstokken hun wortels diep in een rotsachtige bodem met marmer en gneiss. Graniet en amfiboliet zijn ook terug te vinden op sommige plekken.

Vorige slide
Volgende slide

Kogelberg
Dit is de meest noordelijke als ” Erste Lage” geklasseerde wijngaard in Kamptal en heel Oostenrijk. Deze locatie ligt op het hoge Waldviertel-plateau en bevindt zich precies op het punt waar het nauwe Kamptal zich opent naar het Langenlois bekken. De helling wordt gekoeld door koude luchtstromen die afkomstig zijn van de schaduwrijke en dicht bebeoste bovenloop van de Kamp rivier. Vanwege zijn bijzondere geografische locatie wordt deze wijngaard gekenmerkt door een merkbaar koeler microklimaat en aanzienlijke temperatuurverschillen tussen dag en nacht. De ondergrond bestaat hier uit zuiver kristalijn en wordt gedomineerd door bronskleurig mica ( vulkanisch gesteente) waarin ook donker amfiboliet terug te vinden is.

Vorige slide
Volgende slide

Heiligenstein
Dit is de een van de beroemdste Riesling-wijngaarden in Oostenrijk, waarvan de authentieke wijnen internationale aandacht genieten. De Heiligenstein is een unieke geologische formatie. Een geologisch eiland binnen Europa. De sedimenten, aangeduid als “Perm of Zöbingé, zonk ongeveer 248-290 miljoen jaar geleden in de diepte, voordat deze opnieuw door de aardkorst brak. De machtige lagen, bestaande uit zandsteen, broos sedimentair gesteente en conglomeraat, werden blootgesteld aan woestijnklimaten en vulknanische activiteit. Het rotsachtige gesteente bestaat uit roodbruine zandsteen met bruine aarde, grove conglomeraten en kleine siltstenen. Verder zijn er ook zeer veel overblijfselen van gefossileerde planten en  vulkanische gesteente te vinden. Deze elementen worden allemaal in microdoses geabsorbeerd door de wijnranken, wat zich later ook weerspiegelt in de wijn.

Vorige slide
Volgende slide

Erkeningen
Hiedler is een gelauwerd wijngoed. ze krijgen iedere jaar zeer goede beoordelingen van allerlei vakjury’s. Hieronder een overzicht van de laatste scores.



Vorige slide
Volgende slide