Klein

Geschiedenis

Andau in Seewinkel, een klein stadje in het midden van het Pannonische laaggebergte, vaak genoemd als de warmste plaats in Oostenrijk, is met zijn vele uren zonneschijn en zijn meestal grindachtige, warmteopslagende bodems een ideale locatie voor wijnbouw.

Het is altijd de droom geweest van Jacqueline Klein om haar eigen visie op wijn te produceren. De boerderij van de ouders produceerde druiven op 26 hectare. Vastbesloten om het product te verfijnen, om er zelf een te maken, ging ze in 2010 met volledige toewijding de scène van de wijnmaker in. Door natuurlijke zorg en verwerking van de wijngaarden volgens de richtlijnen van geïntegreerde productie, permanent kwaliteitsbeheer, controle, zachte verwerking en vinificatie, is haar doel om compacte, expressieve wijnen te produceren met een onderscheidend karakter.

Rijping en selectie

De eerste steen voor het maken van grote wijnen is al in de wijngaard gelegd. Daar zijn ze bij Klein van overtuigd. Opbrengstreductie en optimaal loofwerk,  zijn enkele componenten die belangrijk zijn en uiteindelijk cruciaal voor de productie van gezonde en rijke druiven.

Meestal zijn het de kleine dingen die een groot verschil maken. Zoals het zorgvuldige en schone werk in de wijngaarden en de kelder. Daarom worden de handmatig geplukte druiven opnieuw geselecteerd voordat ze onderworpen worden aan een schone en zachte vinificatie na een constant gecontroleerde gisting. Verder wordt er steeds aandacht besteed en een weloverwogen keuze gemaakt in de eiken vaten, om het perfecte vat te selecteren voor de rode wijnen. In de wijngaarden wordt totaal geen gebruik gemaakt van herbiciden, waardoor de wijnstokken alleen maar sterken worden en de druiven nog lekkerder.

Locaties

Het Pannonische klimaat in het gebied rond het Neusiedler Meer is mild en de zon, die hier vaker dan ergens anders in het land schijnt, zorgt ervoor dat de temperaturen omhoogschieten. Het noordelijke deel van Burgenland wordt niet voor niets ook de warmtepool van Oostenrijk genoemd. De bodems rond Andau zijn kaal en mineraal, het hoge aandeel grind slaat de warmte van de zon op. Dit speciale terroir manifesteert zich ook in de wijnen, met een mineraal karakter en uitstekend fruit.

 
Previous
Volgende