Mad
Geschiedenis
De familiewijnmakerij MAD – Haus Marienberg is gelegen in Oggau aan de westelijke oever van het meer Neusiedl en is een van de grote namen in de wijnbouwwereld van Burgenland. Sinds de oprichting van de 50 hectare grote wijngaard in 1786, heeft het gezin zich met veel toewijding ingezet voor de wijnbouw. Het idee van kwaliteit is altijd doorslaggevend geweest.
Op het gebied van rassenbeheer waren de MAD’s hun tijd ver vooruit. Ze waren hier in 1982 tijdens een reis naar Frankrijk door geïnspireerd geraakt. In navolging hiervan plantten ze, de toen in Oostenrijk nog zeldzame internationale variëteiten als Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon aan naast hun klassieke Oostenrijkse varianten. Ze experimenteerden ook toen reeds met eikenhouten vaten en Barriques waardoor men hen toen als een beetje gek bestempelden.
Sebastian en Tobias Siess zijn de achtste generatie van wijnmakers in de familie. Ze werken met grote toewijding en de steun van de hele familie. Hun doel is om wijnen met karakter en diepte te maken. Wijnen die vertellen over het klimaat, de bodem en de mensen die het produceren. De gebroeders Siess zijn ervan overtuigd dat een grote wijn leeft, moet veranderen en volwassen moet worden.
Rijping en selectie
Als het gaat om het maken van wijn, zijn de MAD’s een beetje gek. Gek op kwaliteit. Een doordacht wijngaardbeheer verandert in een even nauwgezet kelderwerk. Elke MAD-druif moet voldoen aan de strengste kwaliteitseisen en wordt met de hand geoogst. Elke wijn moet goed smaken.
Ze hebben nu het voordeel van hun vooruitstrevende gedachtegang uit de jaren ’80. De wijnranken die toen zijn aangeplant zijn inmiddels 40 jaar oud. Dit betekent dat oude wijnstokken nu in alle faciliteiten kunnen worden gebruikt. Het beste druivenmateriaal
wordt pas in de kelder verfijnd, specifieke karakters worden hier verder uitgewerkt.
Afhankelijk van de behoeften van het ras en de lijn is ook de uitbouw gevarieerd. Terwijl de Seestern- en Herztröpferl-lijnen worden uitgebouwd in stalen tanks, komen de Lagen- en Leithaberg DAC-wijnen uit de tank in gebruikte houten vaten van tussen 225 en 500 liter. De geweldige single-site wijnen worden gerijpt in nieuwe barriques.
Hier is veel tact vereist. De witte wijnen worden gedeeltelijk gefermenteerd (Chardonnay en Muscat Ottonell) en direct geperst. Om te harde tannines te vermijden, worden de persstappen (voor- en hoofdpersing) meestal apart gefermenteerd. Bij de rode wijnen wordt de most uit de tank gelaten en vervolgens in twee fasen geperst en apart verwerkt. De Rosé wijnen worden verkregen uit de most waardoor deze van de beste kwaliteit zijn.
Veel van hun wijnen hebben tijd nodig. Ze houden ze achter slot en grendel totdat ze hun grote potentieel tonen. Ze worden
opgeslagen in grote houten vaten of kleine vaten en worden alleen gevuld als de tijd rijp is. Een optimale flesrijping tot aan het verkooppunt garandeert een hoog genot. In goede jaargangen wordt de uitstekende kwaliteit pas jaren later onthuld.
Voor de natuur, voor de volgende generatie en ook voor zichzelf werken ze op een zo duurzaam mogelijke manier. Hiervoor zijn ze sinds 2016 gecertificeerd. Ze werken op een ecologische manier. Ze vermijden zo veel mogelijk plastic en indien mogelijk werken ze met regionale leveranciers.
Locaties
De MAD’s zagen al vroeg in hoe belangrijk uitstekende locaties zijn voor de productie van uitstekende wijnen. Een deel van historische en wereldberoemde locatie Marienthal is altijd een familiebedrijf geweest. Ze wordt beschermd, verzorgd en gecultiveerd De wortels van de belangrijkste wijnstokken en het startpunt voor de beste Blaufränkisch op de boerderij.
De belangrijkste locaties van het wijnhuis MAD zijn onderstaande.

Altenberg
De locatie Altenberg heeft als ondergrond bruine aarde en is op het oosten gericht. Op deze locatie is 3,5 hectare grond gebruikt door de MAD’s en is aangeplant met Blaufränkisch, Pinot Noir, Syrah, Merlot, Zweigelt en Chardonnay-wijnstokken.
Locatie: Altenberg
Wijngaard: 3,5 hectare
Plantjaar: 1988
Grondsoort: bruine aarde
Druivensoort: Blaufränkisch, Chardonnay, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Zweigelt
Hoogte: 118m – 167m
Oriëntatie: oost

Ehn
Deze locatie ligt dicht bij het hoogste punt en het topkruis van Oggau. de MAD’s hebben hier 1,6 hectare aan wijgaarden die zich bevinden op zandgronden. Blaufränkisch, St. Laurent, Merlot en Zweigelt zijn hier aangeplant.
Locatie: Ehn
Wijngaard: 1,6 hectare
Plantjaar: 1964
Grondsoort: zand
Druivensoort: Blaufränkisch, Merlot, St. Laurent, Zweigelt
Hoogte: 177m – 210m
Oriëntatie: oost

Hölzstein
Op deze locatie bezitten ze een hectare aan wijngaarden op de grindondergrond. Deze locatie is op het Zuiden georiënteerd. Hier rijpt de Zweigelt en St. Laurent onder ideale omstandigheden.
Locatie: Hölzlstein
Wijngaard: 1 hectare
Plantjaar: 1983
Grondsoort: Roestgrind
Druivensoort: St. Laurent, Zweigelt
Hoogte: 130-157
Oriëntatie: zuid

Isel
Deze locatie ligt het dichtst bij het meer en creëert met zijn grindbodem en de oriëntatie op het oosten optimale omstandigheden voor de Pinot Blanc. Deze is hier aangeplant op 0.5 hectare grond.
Locatie: Isel
Wijngaard: 0,5 hectare
Plantjaar: 1989
Grondsoort: Roestgrind
Druivensoort: Pinot Blanc
Hoogte: 119m – 122m
Oriëntatie: oost

Loisland
Merlot en Zweigelt voelen zich hier thuis op zand- en grindbodem. Loisland ligt oostelijk georiënteerd en is de steilste locatie in Oggau.
Locatie: Loisland
Wijngaard: 0,5 hectare
Plantjaar: 1970
Grondsoort: roestkiezel, zand
Druivensoort: Merlot, Zweigelt
Hoogte: 172m – 198m
Oriëntatie: oost

Marienthal
2,5 hectare van deze historische locatie is altijd in het bezit geweest van de familie. Ze wordt als een van de beste Rode wijn locaties in Oostenrijk aanzien en niet voor niets. Blaufränkisch en Merlot groeien hier op pure Leithakalk. De Merlots op de hellingen met uitzicht op het meer in zuid-zuidoostelijke richting. De toplocatie van de familie.
Locatie: Marienthal
Wijngaard: 2,5 hectare
Plantjaar: 1993
Grondsoort: kalk, Leithakalk
Druivensoort: Blaufränkisch, Merlot
Hoogte: 144m – 172m
Oriëntatie: zuid, zuidoost

Neugebirge
Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Welschriesling, Zweigelt en Blaufränkisch zijn te vinden op deze zandgronden. Deze ondergrond, samen met de Oostelijke oriëntering zorgt voor ideale omstandigheden. Met 5,2 hectare is het de grootste locatie in de MAD’s.
Locatie: Neugebirge
Wijngaard: 5,2 hectare
Plantjaar: 1987
Grondsoort: roestzand
Druivensoort: Blaufränkisch, Cabernet Franc, Cabernet
Sauvignon, Welschriesling, Zweigelt
Hoogte: 164m – 209m
Oriëntatie: oost

Pratschweingarten
Deze met zand bedekte kalksteenformatie herbergt Chardonnay, Merlot en 3 hectare Blaufränkisch. De ondergrond bestaat uit kalk in de ondergrond en zand in de bovengrond. Deze is georiënteerd op het zuidoosten.
Locatie: Pratschweingarten
Wijngaard: 3 hectare
Plantjaar: 1990
Grondsoort: onderste deel kalk, bovenste deel zand
Druivensoort: Blaufränkisch, Chardonnay, Merlot
Hoogte: 126m – 150m
Oriëntatie: zuid, zuidoost

Steinhut
Zoals de naam al doet vermoeden, is Steinhut een nogal kale, rotsachtige zanderige locatie. Pinot Noir, Merlot en Blaufränkisch groeien hier op 1,5 hectare grond die op het zuidoosten gericht is.
Locatie: Steinhut
Wijngaard: 1,5 hectare
Plantjaar: 1970
Grondsoort: steenachtig, zanderig
Druivensoort: Blaufränkisch, Merlot, Pinot Noir
Hoogte: 159m – 193m
Oriëntatie: zuidoosten, oosten
