Mad

Geschiedenis

De familiewijnmakerij MAD – Haus Marienberg is gelegen in Oggau aan de westelijke oever van het meer Neusiedl en is een van de grote namen in de wijnbouwwereld van Burgenland. Sinds de oprichting van de 50 hectare grote wijngaard in 1786, heeft het gezin zich met veel toewijding ingezet voor de wijnbouw. Het idee van kwaliteit is altijd doorslaggevend geweest.

Op het gebied van rassenbeheer waren de MAD’s hun tijd ver vooruit. Ze waren hier in 1982 tijdens een reis naar Frankrijk door geïnspireerd geraakt. In navolging hiervan plantten ze, de toen in Oostenrijk nog zeldzame internationale variëteiten als Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon aan naast hun klassieke Oostenrijkse varianten. Ze experimenteerden ook toen reeds met eikenhouten vaten en Barriques waardoor men hen toen als een beetje gek bestempelden.

Sebastian en Tobias Siess zijn de achtste generatie van wijnmakers in de familie. Ze werken met grote toewijding en de steun van de hele familie. Hun doel is om wijnen met karakter en diepte te maken. Wijnen die vertellen over het klimaat, de bodem en de mensen die het produceren. De gebroeders Siess zijn ervan overtuigd dat een grote wijn leeft, moet veranderen en volwassen moet worden.

 

Rijping en selectie

 

Als het gaat om het maken van wijn, zijn de MAD’s een beetje gek. Gek op kwaliteit. Een doordacht wijngaardbeheer verandert in een even nauwgezet kelderwerk. Elke MAD-druif moet voldoen aan de strengste kwaliteitseisen en wordt met de hand geoogst. Elke wijn moet goed smaken.

Ze hebben nu het voordeel van hun vooruitstrevende gedachtegang uit de jaren ’80. De wijnranken die toen zijn aangeplant zijn inmiddels 40 jaar oud. Dit betekent dat oude wijnstokken nu in alle faciliteiten kunnen worden gebruikt. Het beste druivenmateriaal
wordt pas in de kelder verfijnd, specifieke karakters worden hier verder uitgewerkt.

Afhankelijk van de behoeften van het ras en de lijn is ook de uitbouw gevarieerd. Terwijl de Seestern- en Herztröpferl-lijnen worden uitgebouwd in stalen tanks, komen de Lagen- en Leithaberg DAC-wijnen uit de tank in gebruikte houten vaten van tussen 225 en 500 liter. De geweldige single-site wijnen worden gerijpt in nieuwe barriques.

Hier is veel tact vereist. De witte wijnen worden gedeeltelijk gefermenteerd (Chardonnay en Muscat Ottonell) en direct geperst. Om te harde tannines te vermijden, worden de persstappen (voor- en hoofdpersing) meestal apart gefermenteerd. Bij de rode wijnen wordt de most uit de tank gelaten en vervolgens in twee fasen geperst en apart verwerkt. De Rosé wijnen worden verkregen uit de most waardoor deze van de beste kwaliteit zijn.

Veel van hun wijnen hebben tijd nodig. Ze houden ze achter slot en grendel totdat ze hun grote potentieel tonen. Ze worden
opgeslagen in grote houten vaten of kleine vaten en worden alleen gevuld als de tijd rijp is. Een optimale flesrijping tot aan het verkooppunt garandeert een hoog genot. In goede jaargangen wordt de uitstekende kwaliteit pas jaren later onthuld. 

 

Voor de natuur, voor de volgende generatie en ook voor zichzelf werken ze op een zo duurzaam mogelijke manier. Hiervoor zijn ze sinds 2016 gecertificeerd. Ze werken op een ecologische manier. Ze vermijden zo veel mogelijk plastic en indien mogelijk werken ze met regionale leveranciers.

 

Locaties

De MAD’s zagen al vroeg in hoe belangrijk uitstekende locaties zijn voor de productie van uitstekende wijnen. Een deel van historische en wereldberoemde locatie Marienthal is altijd een familiebedrijf geweest. Ze wordt beschermd, verzorgd en gecultiveerd De wortels van de belangrijkste wijnstokken en het startpunt voor de beste Blaufränkisch op de boerderij.

De belangrijkste locaties van het wijnhuis MAD zijn onderstaande.


 

 

Altenberg

De locatie Altenberg heeft als ondergrond bruine aarde en is op het oosten gericht. Op deze locatie is 3,5 hectare grond gebruikt door de MAD’s en is aangeplant met Blaufränkisch, Pinot Noir, Syrah, Merlot, Zweigelt en Chardonnay-wijnstokken.

Locatie: Altenberg

Wijngaard: 3,5 hectare

Plantjaar: 1988

Grondsoort: bruine aarde

Druivensoort: Blaufränkisch, Chardonnay, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Zweigelt

Hoogte: 118m – 167m

 

Oriëntatie: oost

Ehn

Deze locatie ligt dicht bij het hoogste punt en het topkruis van Oggau. de MAD’s hebben hier 1,6 hectare aan wijgaarden die zich bevinden op zandgronden. Blaufränkisch, St. Laurent, Merlot en Zweigelt zijn hier aangeplant.

 

Locatie: Ehn

Wijngaard: 1,6 hectare

Plantjaar: 1964

Grondsoort: zand

Druivensoort: Blaufränkisch, Merlot, St. Laurent, Zweigelt

Hoogte: 177m – 210m

 

Oriëntatie: oost

Hölzstein

Op deze locatie bezitten ze een hectare aan wijngaarden op de grindondergrond. Deze locatie is op het Zuiden georiënteerd. Hier rijpt de Zweigelt en St. Laurent onder ideale omstandigheden.

 

Locatie: Hölzlstein

Wijngaard: 1 hectare

Plantjaar: 1983

Grondsoort: Roestgrind

Druivensoort: St. Laurent, Zweigelt

Hoogte: 130-157

 

Oriëntatie: zuid

Isel

Deze locatie ligt het dichtst bij het meer en creëert met zijn grindbodem en de oriëntatie op het oosten optimale omstandigheden voor de Pinot Blanc. Deze is hier aangeplant op 0.5 hectare grond.

 

Locatie: Isel

Wijngaard: 0,5 hectare

Plantjaar: 1989

Grondsoort: Roestgrind

Druivensoort: Pinot Blanc

Hoogte: 119m – 122m

 

Oriëntatie: oost

Loisland

Merlot en Zweigelt voelen zich hier thuis op zand- en grindbodem. Loisland ligt oostelijk georiënteerd en is de steilste locatie in Oggau.

 

Locatie: Loisland

Wijngaard: 0,5 hectare

Plantjaar: 1970

Grondsoort: roestkiezel, zand

Druivensoort: Merlot, Zweigelt

Hoogte: 172m – 198m

 

Oriëntatie: oost

Marienthal

2,5 hectare van deze historische locatie is altijd in het bezit geweest van de familie. Ze wordt als een van de beste Rode wijn locaties in Oostenrijk aanzien en niet voor niets. Blaufränkisch en Merlot groeien hier op pure Leithakalk. De Merlots op de hellingen met uitzicht op het meer in zuid-zuidoostelijke richting. De toplocatie van de familie.

Locatie: Marienthal

Wijngaard: 2,5 hectare

Plantjaar: 1993

Grondsoort: kalk, Leithakalk

Druivensoort: Blaufränkisch, Merlot

Hoogte: 144m – 172m

 

Oriëntatie: zuid, zuidoost

Neugebirge

Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Welschriesling, Zweigelt en Blaufränkisch zijn te vinden op deze zandgronden. Deze ondergrond, samen met de Oostelijke oriëntering zorgt voor ideale omstandigheden. Met 5,2 hectare is het de grootste locatie in de MAD’s.

 

Locatie: Neugebirge

Wijngaard: 5,2 hectare

Plantjaar: 1987

Grondsoort: roestzand

Druivensoort: Blaufränkisch, Cabernet Franc, Cabernet
Sauvignon, Welschriesling, Zweigelt

Hoogte: 164m – 209m

 

Oriëntatie: oost

Pratschweingarten

Deze met zand bedekte kalksteenformatie herbergt Chardonnay, Merlot en 3 hectare Blaufränkisch. De ondergrond bestaat uit kalk in de ondergrond en zand in de bovengrond. Deze is georiënteerd op het zuidoosten.

 

Locatie: Pratschweingarten

Wijngaard: 3 hectare

Plantjaar: 1990

Grondsoort: onderste deel kalk, bovenste deel zand

Druivensoort: Blaufränkisch, Chardonnay, Merlot

Hoogte: 126m – 150m

Oriëntatie: zuid, zuidoost

 

 

Steinhut

Zoals de naam al doet vermoeden, is Steinhut een nogal kale, rotsachtige zanderige locatie. Pinot Noir, Merlot en Blaufränkisch groeien hier op 1,5 hectare grond die op het zuidoosten gericht is.

 

Locatie: Steinhut

Wijngaard: 1,5 hectare

Plantjaar: 1970

Grondsoort: steenachtig, zanderig

Druivensoort: Blaufränkisch, Merlot, Pinot Noir

Hoogte: 159m – 193m

 

Oriëntatie: zuidoosten, oosten

 

Previous
Volgende