Geschiedenis

In het midden van het pittoreske wijndorp Krustetten in het zuidelijke Kremstal ligt de wijnmakerij van de familie Müller. Het werd voor het eerst gedocumenteerd in 1270. De wijnbouw op de Göttweiger heeft een lange traditie, die al in de derde generatie door de familie Müller wordt gewaardeerd en onderhouden. Met 0.7 hectare aan wijngaarden begon grootvader Leopold in 1936 met de wijnbouw, ondertussen werd het gebied van Vader Leopold en nu van zijn zonen Leopold en Stefan uitgebreid tot 110 hectare. Dit kan natuurlijk alleen werken doordat de gehele familie hieraan mee helpt en zijn eigen welbepaalde taak heeft.

Elk familielid is betrokken bij het wijnbedrijf en de taken zijn goed verdeeld. Stefan cultiveert de wijngaarden rond Göttweiger Berg met grote liefde en passie. Leopold neemt de verantwoordelijkheid over van het plukken van druiven tot het bottelen. Leopold voelt zich ook thuis bij zijn klanten en zorgt voor al hun zorgen, en hij wordt al actief ondersteund door zijn twee oudsten, Diana en Martin. Martha beheert de cijfers erachter en ontvangt hulp op kantoor van haar jongste, Therese, die graag helpt met het vouwen van de brieven en andere kleine taakjes.

Laurenz voelt zich daarentegen comfortabel in de wijngaarden en wordt ‘s middags steeds vaker op de tractor gevonden. Verena zorgt niet alleen voor de twee jongste familieleden, Fernanda & Josefina, maar ook voor de decoratie bij de wijnmakerij. Bovendien bereidt ze met Gertrude alle zelfgemaakte lekkernijen in de wijntaverne en de verkoop op de boerderij voor. Leopold senior staat altijd klaar om te helpen wanneer het moeilijk is. De cirkel sluit met het jonge team van het wijnhuis, dat het gezin dynamisch ondersteunt.

Rijping en selectie

Ze vertrouwen op een zachte teelt van onze wijngaarden, die variëren van Mautern in de Wachau tot Hollenburg in het zuidelijke Kremstal. Alleen door duurzaam beheer, zoals het langdurige groenbeheer en hellingonderhoud, kan een gestage toename van het nut en een toenemend bodemherstel worden bereikt.

Ze hebben de kelder aangepast aan hun milieuvriendelijke manier van werken. Zo is deze 50% helling in de helling van een berg ingewerkt over 3 verdiepingen. Bijgevolg kunnen ze de natuurlijke temperatuurregeling van de aarde gebruiken, evenals de zwaartekracht voor de verwerking van hun druiven. Ze gebruiken ook eigen gewonnen bronwater voor al hun werk in de wijnkelder, waar ze bijzondere aandacht besteden aan de zachte vinificatie.

Natuurlijk mag de kwaliteit niet worden verwaarloosd en daarom streven ze er jaar na jaar naar om finesse-wijnen te verfijnen met helder fruit en drinkplezier. Hun consistentie is beloond met een verscheidenheid aan Oostenrijkse en internationale onderscheidingen, waaronder 24 wijnen in de Salon Austria Wine, en veel positieve feedback van hun klanten.

Locaties

Rond de Göttweiger-berg, geeft het landschap hen een ongewone verscheidenheid van grond. Van diepe löss tot conglomeraat tot kale oergrond en unieke klimatologische omstandigheden voor hoogwaardige druiven en wijnen vol van karakter.

ßenberg

Süßenberg is de oudste gedocumenteerde locatie van Müller. Deze was al beplant met wijngaarden in 893. De vele uren zonneschijn en de verweerde stenen bodem bieden de beste eigenschappen voor sterke reservés. Op deze locatie is vooral beplant met Grüner Veltliner en Riesling.

Alte Point

Deze wijngaard ligt ten zuiden van Mautern. Het warme klimaat op deze locatie en de warmteopslaggrond van de Donau moedigen de rijpheid van de druiven aan en creëren pittige wijnen met finesse. Deze locatie is beplant met Grüner Veltliner.

Silberbichl

Deze wijngaard werd al in 1562 genoemd als een toplocatie en kreeg zijn naam vanwege de aanwezigheid van mica (Zilver) in de diepere grondlagen en de locatie op een heuvel (Bichl). De zuidoostelijke oriëntatie zorgt ervoor dat deze wijngaard uitermate geschikt is voor de Riesling. 

 

Leukuschberg

De Leukuschberg ligt in het oosten van Wachau, tussen Mautern en de abdij van Göttweig. In deze warme, zonnige wijngaard loopt verweringssteen door de grond en geeft de wijn zijn mineraliteit meet. Om deze reden is hier voornamelijk Grüner Veltliner aangeplant.

 

Oberfeld

Deze vlakke wijngaard strekt zich uit ten zuiden van de Donau tot aan de Göttweiger-berg en bestaat voornamelijk uit massieve, kalkrijke löss, die op een oud Donau-plateau ligt.

 

Gottschelle

Voor het eerst genoemd als “Gotschalich” in 1341, het ligt aan de voet van de Göttweiger berg. Het terras op het oude Donau-plateau op het zuiden heeft een machtige lössbedekking met hoge verhoudingen gneis en granuliet in de grond. Deze locatie is aangeplant met Grüner Veltliner.

Frauengrund

 

Het speciale aan deze locatie is de hoge lösslaag. Deze diepe, humusrijke grond is perfect voor de klassieke Grüner Veltliner.

 

Neuberg

De locatie bestaat uit kleine terrassen op het zuiden en wordt gekenmerkt door löss bovenop een laag kalkhoudende verweringsstenen. Deze perfecte Veltliner-locatie biedt de beste omstandigheden voor rijp fruit en elegantie in de wijn.

 

Fuchaberg

De zachte heuvel van de Fuchaberg biedt de beste omstandigheden voor fruitige, volwassen wijnen. De kale, verouderde rotsen en een blootgestelde locatie met veel zon en goede ventilatie zorgen hier een ideale locatie voor Chardonnay druiven.

 

Leiten

Met zijn zuidelijke oriëntatie, een helling van 25% en minerale verweringssteen vormt het een prachtige Riesling-wijngaard. De hoge temperatuurschommelingen als gevolg van de nabijheid van de Donau zorgen voor zeer veel elegant fruit in het eindproduct.

Eichbühel

De hoogstgelegen wijngaard (335 m) in de buurt van Krustetten wordt gekenmerkt door kalkhoudende conglomeraatgesteente. De locatie is blootgesteld aan een iets koelere klimaat. Hierdoor is er een iets latere rijping op de wijnstok en neemt complexiteit in de wijn toe. Deze locatie is voornamelijk aangeplant met Grüner Veltliner.

Lusthausberg

De op het oosten gerichte heuvelterrassen wordne gekenmerkt door het hier aanwezige kalkhoudende conglomeraat en grind. Vanwege de sterke blootstelling aan de Donau is deze locatie ideaal voor de Weissburgunder.

Kremser Kogl

Deze locatie, nabij het kleine wijndorp Hollenburg, bestaat uit conglomeraat met verschillende niveaus van löss. De hoge terrassen zijn gericht op de Donau en zorgen voor koele nachten, waardoor de fijne fruitige wijnen ontstaan. Deze locaties zijn aangeplant met Grüner veltliner en Neuburger.

Previous
Volgende