Geschiedenis

 

“Wijn is leven, ons leven is wijn.” Deze zin weerspiegelt de familie Skoff als geen ander. Door de grote toewijding aan de wijnbouw en het gemeenschappelijke streven naar continue kwaliteitsverbetering , wordt de kennis en het begrip van hun eigen wijngaarden en wijnen uitgebreid. Deze ervaringen worden van generatie op generatie doorgegeven en vormen het goedbewaarde geheim dat hun  wijnen zo speciaal maakt.

Walter Skoff is al de vierde generatie van de familie wijnbouwers op de hellingen van Zuid-Steiermark. Deze wijnmakerij is onder leiding van Walter uitgegroeid tot het paradepaardje van deze regio. Ze genieten dan ook veel nationale en internationale erkenning.

De Kranachberg Sauvignon blanc 2015 van Skoff Original werd verkozen tot de beste Sauvignon blanc ter wereld bij de grootste en meest erkende Sauvignon Blanc-wijncompetitie in het Concours Mondial du Sauvignon 2017. Bij deze proeverij , in Bordeaux, beoordeelde de internationale jury van 65 experts in totaal 861 wijnen uit 22 landen. Dit is ongetwijfeld hun grootste erkenning ooit en een oververdiende erkenning voor het harde werk dat geleverd wordt.

Rijping en selectie

Bij Walter Skoff werkt men het hele jaar intenstief in de wijngaarden. Ze doen aan opbrengstbeperking om de druiven tot hun optimale rijpheid te kunnen laten komen. Hier beginnen ze mee gedurende de eerste snoeiprocessen.

Een van de moeilijkste maar belangrijkste beslissingen van de wijnmaker is de keuze van de optimale oogsttijd. De oogst van de fysiologisch rijpe druiven gebeurt uitsluitend met de hand in drie tot vijf oogstrondes. Door selectieve druivenoogst wordt elke druif op het optimale tijdstip geoogst en blijven ze aan de stok hangen tot hij de perfecte rijpheid heeft bereikt.

Na een selectieve handmatige pluk worden de druiven onmiddellijk naar de wijnmakerij gebracht en afgekoeld. De zachte verwerking vindt plaats bij 10°C met uitsluiting van zuurstof om oxidatie te voorkomen. De brijtijd (contacttijd tussen sap en de aroma-rijke bessen) wordt individueel aangepast aan de druiven en duurt tussen 4 en 24 uur. Het exacte tijdstip waarop de druiven kunnen worden geperst, wordt per situatie bekeken en aangepast.

Na zacht persen stroomt het druivensap de kelder in. Na de natuurlijke sedimentatie wordt het sap (druivemost) gegist. De gisting van de wijnen vindt plaats onder gekoelde omstandigheden, om een maximum aan smaken in de wijn te brengen en de mineraliteit te bewaren.

Vinificatie heeft een beslissende invloed op de ontwikkeling van het fruit en terroir van de wijnen. In de wijngaard worden druiven in de  uitgerust met alle smaakpotentieel. Maar in de kelder worden de wijnen en hun aroma’s pas echt gevormd, dit door middel van knowhow en jarenlange ervaring.

Terwijl de ontwikkeling van wijnen in roestvrijstalen tanks zeer fruitige en klassieke wijnen produceert, verwijdert de opslag op de droesem in grote eiken vaten (3.000 liter) en barriques de mineraliteit van zachte en romige wijnen met een groot opslagpotentieel. Bij rijping in barrique vaten wordt de wijnsmaak bovendien ondersteund en gestructureerd door de geroosterde aroma’s.

Locaties

Voor Walter Skoff is het vooral belangrijk dat de wijnen hun eigen karakter en persoonlijkheid ontwikkelen. Elke wijn moet zijn speciale kwaliteit uitdrukken en een meesterwerk worden. Hiervoor is geduld, aandacht voor detail en vooral kennis en ervaring de essentie. Bij Skoff produceren ze eersteklas internationale wijnen met een uniek karakter. Ze zijn met een overvloed aan passie en geduld geteeld op speciale locaties.

De belangrijkste locaties van het wijnhuis Walter Skoff zijn onderstaande.

 

 

Grassnitzberg

Grassnitzberg is een locatie die zuidoostelijk georiënteerd is. Deze heeft een 14 miljoen jaar oude bodem van zandsteen in de bovengrond en kalk in de ondergrond. Het is een bijzonder diverse locatie die aromatische wijnen met speciale mineraliteit produceert.

De locatie is beplant met de variëteiten Sauvignon Blanc, Morillon (Chardonnay) en Pinot Blanc en wordt , naast de speciale bodem gekenmerkt door een warme ochtendzon en koele nachten, wat vooral gunstig is voor de fruitexpressie in de wijnen. Vanwege de natuurlijke omstandigheden is de locatie met name geschikt voor de vinificatie van wijnen met complexe, rijpe aroma’s, een intens uitgesproken mineralennoot en opslagpotentieel.

Sauvignon Blanc wordt geplant op de top van de locatie en wordt gerijpt in stalen tanks, wat resulteert in een combinatie van fruit en terroir. Aan de voet van de locatie groeien Pinot Blanc en Morillon. De 14 maanden durende rijping in grote eiken vaten en barriques geeft deze wijnen extra structuur en complexiteit.

Kranachberg

De Kranachberg is een zuidelijk georiënteerde helling op een hoogte van 420 meter boven de zeespiegel. Deze locatie heeft een zeer droge en zandhoudend grind in de ondergrond. Dit zijn de perfecte omstandigheden voor wijnen met een zeer expressieve mineraliteit.

De locatie is beplant met Sauvignon Blanc. Deze rijpt door de zuidelijke-oriëntatie zorgt mee voor de ideale rijping. Hierdoor bekomen de druiven een zeer intens en vooral individueel aroma in de wijn. Bovendien kenmerkt de unieke bodemstructuur van het zandhoudende grind een karakteristieke mineraliteit in de wijn.

Vanwege de bijzondere klimatologische omstandigheden van deze locatie, heeft de Kranachberg Sauvignon Blanc een bijzonder lange rijpingstijd en opslagpotentieel.

 

Hochsulz

Hochsulz is gelegen in een komvormige helling. Deze is georiënteerd van  zuidoost, zuid naar zuidwest en bevat een bodem van kalksteen.

Door de ligging van deze locatie en het aangrenzende kleine dal kan wind dieper doordringen, maar koude lucht kan indien nodig afvloeien. Deze twee factoren leiden tot een hogere gemiddelde temperatuur op deze locatie, wat op zijn beurt resulteert in een hoge rijpheid van de druiven.

De locatie is enkel beplant met Sauvignon Blanc. De wijn wordt gevinifieerd in stalen tanks. De daaropvolgende opslag van ongeveer 50% van de wijn in grote houten vaten. Op deze manier wordt in deze wijnen een intense mineraliteit en de unieke, fruitige vrucht uitgedrukt. Wijnen van deze locatie hebben een hoog ontwikkelings- en opslagpotentieel.

 

Obegg

Obegg is een zuidelijke georiënteerde helling met een zandige bovengrond en een kalkrijke ondergrond.

Door het intense zonlicht van de zuidelijke locatie, bereiken de druiven een optimale fysiologische rijpheid. Deze vormt de basis voor een zachte, romige wijn met een speciale aromadiversiteit.

De locatie is beplant met Sauvignon Blanc. De druiven van deze locatie worden voor 90% uitgebouwd in grote eiken vaten en 10% in barriques. Dit om de locatiespecifieke structuur te verfijnen en de diverse fruitcomponenten en mineraliteit volledig tot uitdrukking te brengen. Wijn van deze locatie heeft een zeer hoog ontwikkelings-en opslagpotentieel

 

Vorige
Volgende