Stiegelmar

Geschiedenis

Stiegelmar is nog een echt traditioneel familiebedrijf waarin verschillende generaties zij aan zij werken om hun visie op wijn door te geven en te perfectioneren. De duurzaamheid van het werk in de wijngaard en in de kelder zijn een absolute prioriteit. Al vele tientallen jaren telen ze hier natuurlijke producten van de hoogste kwaliteit, afkomstig van de beste locaties rond de gemeente Gols aan de Neusiedlersee. De druiven voor de hoogwaardige wijnen rijpen in de karakteristieke grond, verrijkt door de invloed van de zon en het gunstige microklimaat dat hier heerst.

Bij Stiegelmar proberen ze alle invloeden die hun gevormd hebben te combineren in de producten. Dit doen ze om de wijnen een uniek en onmiskenbaar profiel mee te geven, waar ze ook een uitdrukking van hunzelf in kunnen meegeven.

De wijngaarden liggen aan de Wagram (dalende helling) van de Parndorfer Platte in de gemeente Gols en werden in 1956 opgericht door Johann en Theresia Stiegelmar. Nadat de zonen Hans, Gerhard en Walter het bedrijf zijn beginnen te runnen, breidden de operaties uit naar 32 hectare wijngaard. Deze produceren de hoogste kwaliteitswijnen uit de voor de regio kenmerkende druivenvariëteiten

Rijping en selectie

Wat wijn speciaal maakt, is dat elke jaargang anders is en daarom uniek. De bodem, het weer, het klimaat, de hoeveelheid zonlicht en vele andere factoren bepalen de individualiteit van elke wijnoogst. Bij Stiegelmar streven ze ernaar om juist dit unieke karakter samen met de natuurlijke kwaliteiten van elke oogst in de wijnen te vangen. Daarom is het werk in de wijngaarden de hoeksteen en wegwijzer voor de kwaliteit die ze willen bereiken. De nauwgezette zorg voor de wijngaarden het hele jaar door, evenals de kwantiteitsvermindering van “druiven per wijnstok” , net voordat de druiven van kleur veranderen is de enige manier om druiven met een optimale rijpheid te produceren.

De overgang van wijngaard naar kelder wordt bepaald door een exact rijpheidscriterium. Het oogstvenster is erg strak, zodat de optimale graad van rijpheid in het eindproduct de complexiteit en expressiviteit ervan weerspiegelt. De druiven worden uitsluitend met de hand geoogst, geselecteerd in de wijngaard en vervolgens weer onderworpen aan een exacte selectie op het landgoed om onzuiverheden te voorkomen.

Kwaliteit en natuurlijke smaak worden niet gecreëerd in het laboratorium en niet door additieven te gebruiken. Goede wijn is een natuurlijk product en wordt gemaakt in de wijngaard. Zo zijn betwiste technieken voor het maken van wijn, zoals het gebruik van houtsnippers, technische concentratie en soortgelijke zaken, in tegenspraak met de manier van werken bij Stiegelmar. Ze hebben deze methodes dan ook helemaal verworpen.

Moderne technologie wordt enkel gebruikt om de druiven op de zachtste manier te verwerken, afhankelijk van de vereisten van het huidige wijnjaar. Over het algemeen is het werk in de kelder beperkt tot wat nodig is om de bereikte kwaliteit te bevorderen.

Bij stiegelmar vinden ze het belangrijk dat hun wijn de klant pas bereikt als deze zijn optimale volwassenheid heeft bereikt en daardoor zijn volledige potentieel kan ontwikkelen. Wijn heeft tijd nodig om te rijpen. Voordat de wijn wordt verkocht, is deze gerijpt in de roestvrijstalen tank, grote houten ton of in de barrique en meerdere maanden in flessen. De rijpingsperioden worden aangepast aan de eisen van elk oogstjaar.

Locaties

De bodem van Burgenland is zeer gevarieerd, van zand tot zware met klei beladen grond met alle denkbare gradaties. Elke wijngaard heeft zijn eigen karakter en afhankelijk van deze bodemeigenschappen, heeft ook de stand van de zon nog een zeer belangrijke functie in de ontwikkeling van stevige en krachtige wijnen.

De wijngaarden van Stiegelmar zijn te vinden op de Parndorfer Platte. Zowel op hellingen als op de  vlakke locaties, die zich uitstrekken tot aan het meer (Heideboden). Een van de beste locaties is de Ungerberg, beplant met Zweigelt-wijnstokken die meer dan 30 jaar oud zijn.
Bij Stiegelmar besteden ze zeer veel aandacht aan het optimaal gebruik van de huidige locaties om complexe wijnen te verkrijgen die zijn gevormd door het terroir en kenmerkend zijn voor hun druivenras. De verscheidenheid aan sites wordt constant bekeken en indien nodig uitgebreid, wat resulteert in een brede selectie aan verschillende ondergronden.

Het milde klimaat van de Neusiedlersee, een van Europa’s grootste meren in het binnenland, begunstigt de teelt vna volle, witte wijnen, rode wijnen en dessertwijnen. Bij Stiegelmar werken ze voornamelijk met lokale druivensoorten zoals de Zweigelt, Blaufränkisch, St. Laurent, Pinot Gris, Welschriesling, Muscat Ottonel en Grüner Veltliner. Enkele internationaal bekende rassen zoals Chardonnay, Weissburgunder ( Pinot Blanc), Cabernet Sauvignon en Merlot vullen de selectie aan.

De belangrijkste locaties van Stiegelmar zijn onderstaande:

Parndorfer Platte

De Parndorfer Platte bevindt zich net boven de Wagram. Deze locaties worden gekenmerkt door diepe zand- en grindbodems en zijn daarom goed geschikt voor de teelt van variëteiten die vroeg rijpen en bij voorkeur hun raskwaliteit ontplooien wanneer ze een hoge mate van rijpheid bereiken.

De belangrijkste sites en hoe ze zijn aangeplant:
Goldberg : Deze wijngaard is beplant met Zweigelt en levert de basis voor Cuvée Stiegelmar.
Hochäcker en Alter Aussatz : leveren hoogwaardige Chardonnay-druiven.
Herrschaftswald, Setzlüss, Holzacker en obere Heidäcker : leveren druiven voor de klassieke Zweigelt.

Am Wagram

De Wagram is de dalende helling van de Parndorfer Platte. Deze locaties zijn bij uitstek geschikt voor de teelt van variëteiten die laat
rijpen, vanwege de ligging ten zuidwesten van het meer. Deze locaties worden gekenmerkt door kalkhoudend zand en leemhellingen en hebben een speciaal microklimaat.

De sites en hoe ze zijn geplant
Ungerberg : De Top-wijngaard van Stiegelmar is beplant met
Zweigelt-wijnstokken van meer dan 30 jaar oud.
Altenberg, Kalbskopf en Kaiserberg : leveren Blaufränkisch en Cabernet Sauvignon voor de Cuvée Stiegelmar

 

Heideboden

De Heideboden is de vlakke uitloper aan het meer. Kenmerkend zijn de warme, poreuze, kalkhoudende zand-grind en zwarte aarde, die de wijnen hun speciale body verlenen.

Op de Heideboden rijpen Zweigelt en Blaufränkisch druiven die de basis vormen voor de Cuvee Heideboden. Bovendien zijn de meeste druiven die worden gebruikt voor de klassiek gerijpte wijnen afkomstig uit dit gebied

Am See

 

De plaatsen direct aan het meer zijn gekenmerkt door losse, donkere zandgronden met een ondergrond die rijk is aan klei en leem. De warme, donkere zandgrond en de directe nabijheid van het meer maken ze uitermate geschikt voor de teelt van variëteiten die laat rijpen. Bovendien creëert de directe nabijheid van het meer ideale omstandigheden voor de vorming van edelrot.

Lüsswiese is de belangrijkste wijngaard hier. Hier rijpen de druiven voor de klassieke Welschriesling en Blaufränkisch, zowel de Merlot- en Cabernet Sauvignon-componenten van de Cuvée Lüss als de Muscat Ottonel voor de dessertwijnen.