Stift Klosterneuburg
Geschiedenis
Stift Klosterneuburg is het oudste en grootste wijngoed van Oostenrijk. Bij de ingebruikname van het klooster in 1114 gaf Markgraf Leopold III de opdracht om hier een wijngoed te stichten. Reeds bij de inwijding van de basiliek in 1136 werd wijn afkomstig van de eigen wijngaarden gedronken. In de lange geschiedenis van het klooster bleeft de wijnbouw steeds van de allergrootste betekenis. Met de 900-jarige traditie is dit wijngoed het oudste van heel Oostenrijk en met zijn 110 ha aan wijngaarden ook in oppervlakte het grootste. Het compromisloze streven naar kwaliteit en innovatie sluit nauw aan bij de rijke traditie om de Oostenrijkse wijnbouw naar een hoger plan te tillen. Het onmiskenbare voorbeeld hiervan is de oprichting van de eerste wijnbouwschool die hier in 1860 werd opgericht. De “Höhre Bundesanstalt für Wein und Obstau Klosterneuburg” is tot op de dag van vandaag een vooraanstaand instituut voor wetenschapellijk onderzoek en studie.
Rijping en selectie
Voor de wijnproductie heeft het klooster een omvangrijk aantal kelders uit de Barok tijd ter beschikking. De keldergewelven strekken zich over 4 etages uit, tot een diepte van 36 meter onder het klooster. In de laatste decennia zijn deze kelders uitgegroeid tot een omgeving waar innovatief en toekomstgericht aan de wijnproductie wordt gewerkt. De meest moderne techniek is hier te vinden.
De vinotheek van het wijngoed oefent een bijzondere aantrekkingskracht uit voor iedere wijnvriend die van zeer goede wijnen wil genieten. In het in 1300 gebouwde kelder gewelf is historische bouwkunst gecombineerd met heden ten daagse moderne architectuur.
Bij Stift Klosterneuburg werken ze 100% CO² neutraal. Nauwgezet gebruik van de natuurlijke hulpbronnen is altijd een centraal thema geweest in hun filosofie. Nu zijn hun inspanningen nog verder toegenomen en alle productiestappen in de hele wijnmakerij zijn geanalyseerd en verbeterd op basis van hun impact op het klimaat en de omgeving. Ze zijn nu gecertificeerd als de eerste CO²-neutrale wijnmakerij in Oostenrijk door de milieubeschermende pionier “ClimatePartner”.
Duurzame teelt en productiemethoden van de wijnmakerij Stift Klosterneuburg resulteren in een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van koolstofgassen. Ze staan constant open voor het vinden van oplossingen via onconventionele methoden. Zo experimenteren ze bijvoorbeeld met het houden van kippen tussen de wijnstokrijen. Ze maken de grond los en dragen bij tot de vermindering van onkruid.
Bij Stift Klosterneuburg produceren ze wijnen die tot de allerbeste in Oostenrijk worden gerekend. De diepgaande analyse van hun productiemethoden en hun impact op het klimaat heeft het mogelijk gemaakt om veel gevoeliger te zijn in verantwoord werken met onze omgeving. Berekend en harmonius werken met de natuur is de grootste trigger voor het kiezen voor handmatige in plaats vna machinale wijnteelt. Elke wijnstok kan individuele aandacht krijgen door scheuten en plukbladeren te gebruiken om zo een optimale blootstelling aan de zon en rijping van zeer smakelijke druiven met intense expressie te garanderen.
Locaties
De wijngaarden van Stift Klosterneuburg maken deel uit van een vitaal ecosysteem en bieden onderdak aan talrijke soorten fauna en flora. Het zaaien van een verscheidenheid aan planten tussen de wijnranken trekt een overvloed aan nuttige dieren en insecten aan. De grond, de moeder van alle planten krijgt veel aandacht in de wijngaarden. Bemesting met hun eigen compost geeft terug aan de aarde wat eerst gegeven is. Een levende bodem met intacte micro- organismen is uiterst belangrijk.
De wijngaarden van Klosterneuburg zijn onder te verdelen in onderstaande regio’s.
Klosteneuburg
Deze wijngaarden worden passend de “Stiftsweingärten” genoemd. De wijnstokken liggen allemaal op zuid- en zuidoost gerichte hellingen. De klassieke regionale rassen zoals de Grüner Veltliner en Riesling zijn hier thuis op gronden van verweerde zandsteen met löss en leem. In de wijnen ontwikkelen intense, levendige vruchten en frisse zuren. De rijpheid en aroma ontwikkeling van de druiven worden enorm versterkt door de warme zonneschijn en de koele Weense bossen die zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid regelen. Er is hier zo’n 23 ha aan Wijngaard gebied terug te vinden.
Wenen
Het klooster heeft een aanzienlijk deel van de klassieke Weense wijngaarden aan de voet van de Leopoldberg en Kahlenberg in de wijk Kahlenbergsdorf. De wijngaarden zijn georiënteerd op het zuiden en oosten en genieten van het warme, zonnige Pannonische klimaat dat getemperd wordt door de Donau. De verweerde marinekalksteen biedt de ideale omstandigheden voor de krijtminnende druivensoorten en voor de Gewürztraminer. Er is hier zo’n 25 ha aan wijngaarden aangeplant. Voornamelijk Weißburgunder, Chardonnay, Gewürztraminer, Gemischter Satz, Welschriesling, Pinot Noir zijn hier terug te vinden.
Gumpoldskirchen
Tattendorf